Нобелівська премія 2018

Нобелівську премію з економіки цього року присуджено американцям Вільяму Нордхаусу і Полу Ромеру «за інтеграцію змін клімату і технологічних інновацій в макроекономічний аналіз». Про це у понеділок, 8 жовтня, оголосили в Королівській академії наук Швеції.

 

«Їхні висновки значно розширили сферу застосування економічного аналізу шляхом побудови моделей, які пояснюють, як ринкова економіка взаємодіє з природою та знаннями», – йдеться у заяві академії. Нордхаусу премія присуджена за інтеграцію змін клімату, а Ромеру – технологічних інновацій – в довгостроковий макроекономічний аналіз.

 

Вільям Нордхаус досліджував економічні причини, які впливають на викиди вуглекислого газу в атмосферу і в підсумку призводять до глобального потепління. Його дослідження в сфері оподаткування шкідливих виробництв і підприємств були використані кількома урядами, які намагалися зменшити вплив виробництва на глобальне потепління.

 

Пол Ромер заклав основу нової теорії ендогенного економічного розвитку, відповідно до чого економічний ріст є результатом внутрішніх, а не зовнішніх причин.

 

Нагадаємо, що Альфред Нобель не вказував премію в галузі економіки у своєму заповіті. Її заснував Центральний банк Швеції в 1968 році.

 

Джерело: Deutsche Welle