СХВАЛЕНО ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СИСТЕМУ МОНІТОРІНГУ, ЗВІТНОСТІ І ВЕРИФІКАЦІЇ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ.

Уряд розглянув та схвалив, розроблений Мінприроди законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів».

 

Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, зазначивши, що до цього часу розрахунок викидів парникових газів в Україні проводився без використання єдиної методики, яка б показувала реальні дані щодо цих викидів.

 

Це дозволить отримувати точну та достовірну інформацію щодо викидів парникових газів.

 

Йдеться у першу чергу про діяльність великих енергетичних та промислових підприємств, які повинні будуть використовувати єдину методику розрахунку викидів СО2, подавати плани моніторингу та звіти про їх виконання.

 

Законопроект дозволить запровадити в Україні європейську систему моніторингу викидів парникових газів, а у подальшому будь-який з інструментів скорочення викидів CO2, або Систему торгівлі квотами на викиди, або вуглецевий податок чи інші, які будуть стимулами для підприємств зменшувати обсяги викидів парникових газів. Також законом передбачено запровадження нового інституту верифікаторів, які перевірятимуть правильність наданої підприємствами інформації.

 

Ринкові інструменти скорочення викидів парникових газів застосовують на 4 континентах, зокрема 42 країни та 25 юрисдикцій (штатів, провінцій і міст) встановили ціну на викиди парникових газів, запровадивши систему торгівлі квотами на викиди парникових газів або вуглецевого податку. Їх також застосовують 7 із 10 найбільших світових економік, які покривають 15% світових викидів парникових газів.

 

Мінприроди розробило документ на виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС за підтримки Світового Банку. Окрім цього, запровадження даної системи передбачено Планом заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

 

За матеріалами menr.gov.ua